Paar procent te gaan in 2e crowdfunding voor Utrechts windpark
Belangenvermelding: Als inwoner van Utrecht en voorstander van wind- en zonne-energie heb ik zelf ook 2x ingelegd.
Crowdfunding voor Utrechts wind- en zonnepark in 2 weken vol
De Utrechtse energiecoöperatie Rijne Energie heeft via crowdfunding €100.000 opgehaald voor het uitvoeren van een milieueffectenrapportage (MER). Dit doelbedrag was binnen 10 dagen binnen. De coöperatie wil zoveel mogelijk Utrechters de kans geven om mee te investeren, en dat kan nog tot eind januari. Deelnemers die al met grotere bedragen zijn ingestapt zullen bij nakomende investeringen iets van hun inleg terugkrijgen. Meer dan €100.000 is in deze fase niet nodig. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 5 maart 2019 met meer info over het Utrechtse energiepark.
Het vaalgrijze geheim van de knalgroene gemeente Utrecht
De stad Utrecht zit vol progressieve mensen die de energietransitie van harte verwelkomen. Na Amsterdam en Rotterdam komen de meeste lezers van WattisDuurzaam.nl uit Utrecht. Dit stuk is gericht aan al deze Utrechters.
Utrecht wordt al jaren supergroen bestuurd. Al in 2008 heeft de toenmalige coalitie (PVDA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie) het plan gepresenteerd om in 2030 met heel Utrecht CO2-neutraal te zijn.
Sindsdien is de samenstelling van het Utrechtse gemeentebestuur alleen maar groener geworden, met in 2018 een voorlopig hoogtepunt: GroenLinks (12 van de 45 zetels), D66 (10 zetels) en ChristenUnie (2 zetels). Ondertussen heeft Utrecht elektrische bussen en is de wijk Overvecht-Noord misschien wel als eerste grote wijk in Nederland aardgasvrij.
Toch is niet alles dat Utrecht aanraakt direct groen. Waar Nederland als geheel met 6,6% hernieuwbare energie geen uitblinker is in Europa, dekt Utrecht als gemeente amper 3% van zijn energieverbruik met duurzame bronnen. Pijnlijk.
Coöperatieve inhaalslag met wind en zon voor duurzaam Utrecht
Het is vast geen onwil maar CO2-neutraal zijn zonder CO2-neutrale opwek gaat niet gebeuren. Om de gemeente te helpen de achterstand in te lopen, werkt een groep inwoners sinds medio 2017 aan een eigen energieplan. Verenigd in de coöperatie Rijne Energie zetten zij in op een gecombineerd wind- en zonnepark in de polder ten zuidwesten van de A12 en A2.
Waar veel collega-coöperaties in het land zich kenmerken door kleinschaligheid, mikt Rijne Energie nadrukkelijk op tempo. De coöperatie beoogt groene stroom te produceren voor 60.000 Utrechtse huishoudens.
“Als we ons plan mogen uitvoeren, springt het aandeel duurzame energie in Utrecht in een klap van 3 naar 10%”, zegt Joost Brinkman, mede-initiatiefnemer en secretaris van Rijne Energie. “Om de politiek te dwingen ons initiatief serieus en zonder aarzelen te behandelen, willen we zo snel mogelijk groeien naar een achterban van minstens 1.000 leden.”
Naast Utrechters zijn ook inwoners van Woerden, Nieuwegein en andere buurgemeenten van harte welkom. Op 13 maart in de Utrechtse Metaal Kathedraal lichten de initiatiefnemers het voorstel tijdens een algemene ledenvergadering toe. De avond is toegankelijk voor de bijna 200 bestaande leden en iedereen met interesse in de plannen.
Meld je aan, laat je informeren, word lid en enthousiasmeer ook je buren! Tot woensdag 13 maart?
Imagecredit: Reginar, via Unsplash Public Domain
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik kan op het dak van mijn woning gemakkelijk 30 zonnepanelen kwijt, de hele woning is nageïsoleerd en alle radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming (BG) en wandverwarming (verdieping). Bovendien heb ik een ideale opstelplaats voor de buitenunit van de L/W-warmtepomp zodat buren geen last hebben van de compressor en gebruik gemaakt kan worden van de restwarmte in afvoerlucht van het ventilatiesysteem.
En toch ga ik mijn oude HR-gasketel weer vervangen door een nieuwe, veel kleinere en zuinigere HR-ketel met gelijkstroompomp. Geld is geen probleem, ik kan die zonnepanelen en warmtepomp zo aanschaffen maar ik wil niet afhankelijk worden van het elektriciteitsnet voor verwarming van de woning.
Mijn punt is dat de warmtepomp vooral in de winter zal moeten presteren en juist dan het laagste rendement heeft door de lage buitentemperatuur. Ook de zonnepanelen produceren in de winter onvoldoende om de warmtepomp van stroom te voorzien. De gasketel functioneert altijd perfect. In geval van een stroomstoring (die gaan met duurzame opwekking veel vaker gebeuren) heb ik een aggregaat dat mijn gasketel, modem en koelkast/vriezer van stroom kan voorzien als dat nodig is.
Wat ook meespeelt is het feit dat de salderingsregeling over 4 jaar afgeschaft gaat worden en jouw waardeloze zomerstroom van de zonnepanelen niet langer gratis kunt inruilen voor kostbare kolenstroom in de winter. Momenteel worden alle woningen voorzien van een slimme meter waarmee de salderingsregeling effectief afgeschaft kan worden. De zonnepanelen worden dan een stuk minder rendabel en echt rendabel waren ze toch al niet.
Ik wens iedereen veel plezier met hun zonnepanelen en het onterechte gevoel dat ze daardoor heel erg goed bezig zijn.
Sorry zeer laat, je kunt je stellingen naar ik aanneem met cijfers onderbouwen, ik zou ze nl. heel graag zien.
Als dat plan al ingevuld word
staat een nw kerncentrale er m.i. eerder dan die 8 windmolens gegeven de weerstand en complexe situatie 🙂