Kleine ingrepen om vandaag al energie én geld te besparen
Welke besparingsmaatregelen geschikt zijn voor toepassing in een woning hangt af van het type woning, het bouwjaar en de verduurzamingsmaatregelen die al zijn doorgevoerd. Het kan veel tijd en energie kosten om dat zelf uit te zoeken.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Remeha.
Nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en voldoen aan de duurzaamheidseisen van nu. Hoe anders is dit met een bestaande woning. Huizen die langer geleden zijn opgeleverd, zijn vaak matig geïsoleerd en houden warmte slecht vast. Dat betekent niet alleen meer gasverbruik en een hogere energierekening, het maakt ook de overstap op duurzame alternatieven lastiger. Toch zijn er vele maatregelen die meteen al energie en geld besparen. Die maatregelen zijn direct een goede voorbereiding zijn op volledige verduurzaming in een later stadium.
Ben je eigenaar van een wat ouder huis, dan is de overstap op een warmtepomp en het traject naar een energieneutrale woning niet onhaalbaar. Wel zijn voor deze duurzame oplossingen redelijk vergaande, technische aanpassingen nodig. Denk aan een verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming of convectoren, dat met lage temperaturen werkt. Of maximale isolatie van muren, dak en beglazing. Zijn dergelijke aanpassingen van de woning (nog) te hoog gegrepen, start dan met maatregelen die wel meteen besparen. En kies de ingrepen die je helpen als je straks alsnog vergaand gaat verduurzamen.
Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen is het op de juiste manier instellen van de cv-installatie. Veel cv-installaties functioneren niet optimaal omdat het samenspel tussen de ketel, de pomp, het leidingsysteem en het afgiftesysteem niet in balans is. Laat je het verwarmingssysteem waterzijdig inregelen dan is de warmteverdeling tussen de verschillende radiatoren beter gebalanceerd. Bovendien zal de ketel zelf zuiniger branden. Daarbij vergroot deze ingreep het comfort. Er zijn geen ruimtes meer die te warm worden of juist niet warm te krijgen zijn. Met waterzijdig inregelen is het mogelijk tot 20% op gasverbruik te besparen.
Slimme thermostaat
De laatste jaren is het aantal slimme thermostaten in Nederlandse huizen flink gegroeid. Een thermostaat is ‘slim’ wanneer bewoners deze op afstand kunnen bedienen, bijvoorbeeld via de smartphone of tablet. Zo kun je op jouw werk de thermostaat lager zetten wanneer je dit was vergeten bij het verlaten van het huis. Sommige slimme thermostaten gaan nog verder en hebben een zelflerend systeem. Zo herkent de thermostaat precies hoe en wanneer hij de verwarming moet aansturen op bepaalde momenten van de dag. Ook kun je er meerdere programma’s en tijdschema’s inzetten, die passen bij jouw leefpatroon. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid gas.
Spaardouche
Een waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche, bespaart zo 20% op je watergebruik en daarmee ook op de energie om water op te warmen. De spaardouche zorgt voor een volumestroom van 4,3 en 7 liter per minuut zonder op comfort in te boeten. Een normale douchekop laat tot wel 22 liter water per minuut door. Water dat ook wordt opgewarmd.
Isoleren voor een hybride systeem
Zonder dat je jouw huis meteen een hele nieuwe buitenschil moet geven, kun je een huis al beter isoleren. Zo beperk je het warmteverlies van een woning sterk door het isoleren van de vloer, spouwmuren en/of de zolder. Ook betere beglazing helpt sterk. Deze maatregelen verdien je terug maar ze maken de woning ook geschikt voor het gebruik van een hybride verwarmingssysteem. Hybride wil zeggen dat je de huidige cv-ketel gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Deze warmtepomp verzorgt de basisverwarming van de woning. Dit functioneert circa 80% van de tijd. Op echt koude dagen of om warm tapwater te maken, zal de cv-ketel nog aangaan. Dit geeft een substantiële besparing op het gasverbruik.
Eenvoudige besparingscheck
Welke maatregelen uiteindelijk geschikt zijn voor toepassing in een woning hangt af van het type woning, het bouwjaar en of er al verduurzamingsmaatregelen zijn doorgevoerd. Het kan veel tijd en energie kosten om dat helemaal zelf uit te zoeken. Daarom ontwikkelde Remeha een stappenplan – de Wooncheck – waarmee je snel en redelijk eenvoudig kunt nagaan welke relatief goedkope en gemakkelijke ingrepen bijdragen aan het verduurzamen van jouw woning. De Wooncheck maakt de mogelijkheden voor u als woningbezitter snel duidelijk.
Ga naar https://www.remeha.nl/wooncheck en ervaar zelf hoe eenvoudig je inzichtelijk krijgt waar bij jou thuis de besparingsmogelijkheden liggen.
Imagecredit: Red Charlie, via Unsplash Public Domain
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Thijs,
Je verhaal is nog niet af, want je laat de moeder van alle vragen over “energiebesparing” onbeantwoord;
Wat gebeurt er eigenlijk met het bespaarde geld en met de bespaarde energie ?
Zolang we dat niet goed reconstrueren, zijn er bij “energiebesparing” altijd twee olifantjes die het verhaaltje uitblazen; Rebound effecten en de Jevons paradoxen.
In plaats van al het door jouw aangevoerde technogeweld, nog een tip van arme mensen: Verwarm maar 1 ruimte in een woning en koop een plaidje voor op de bank.
Radiatorventilatoren. Dat is een goedkope manier om je radiatoren om te vormen tot Lage Temperatuur Verwarming. De ingestelde cv temperatuur kan dan 20 graden lager. Geeft lagere verliezen in de cv-leidingen (die natuurlijk allang voorzien zijn van buis isolatie) maar vooral een betere werking van de hr-ketel (condenserende ketel). Boven de 55 graden (dauwpunt waterdamp) wordt de condensatiewarmte van de waterdamp, die bij de verbranding van het aardgas ontstaat, niet benut. Op naar een straatbeeld zónder witte waterdamp wolkjes uit de rookgasafvoeren.