WakaWaka Power: Luxe derdewereldlamp voor op de camping
WakaWakaLight kwam vorig jaar met een charmant geel LED-lampje op zonne-energie. Via Crowdfund platform Kickstarter werd geld opgehaald en voor elke in het westen verkochte WakaWaka kreeg een familie in de zich ontwikkelende wereld korting op een eigen lamp.
LED-licht met de beste bedoelingen
Voor de westerse klanten is het een tamelijk prijzig hebbedingetje. Zo vaak zitten we hier niet in het donker en voor op de camping zijn twee LEDjes toch wat mager. In de derde wereld zijn ze een prima match voor de walmende kerosinelampen maar kost het lampje, ook met korting, toch een aantal maandsalarissen. Nu weet ik niet hoe eerlijk men daar ter plaatse is maar ik zou er moeite mee hebben drie maandsalarisen elke dag vijf uur buiten in de zon zetten. De WakaWaka is in mijn ogen daarom, niet de beste oplossing voor licht in de derde wereld duisternis (GravityLight doet dat slimmer).
Telefoon opladen op zonlicht
De nieuwe versie, de WakaWakaPower geeft niet alleen licht maar laadt ook USB-apparaten op. Deze functie geeft de gadget al een stuk meer bestaansrecht. Als het werkt zoals beloofd dan is het een prima manier om je eerste levensbehoeften bij te laden op festivals of andere plaatsen waar geen lichtnet voorhanden is.
Jammer genoeg moeten de klanten in de derde wereld het nog doen met de WakaWaka Classic, de versie die alleen licht geeft. Juist hier is behoefte aan off-grid telefoonladers, de voorzichtig opbloeiende economie wordt hier grotendeels gedragen door mobiele telefoons.
Momenteel betekent het bijladen van de telefoon een lange wandeling naar het dorp verderop dat wel een aggregaat heeft. Startende ondernemers zouden zoveel productiever worden met een eigen lader. Daarom een oproep aan iedereen die na twee keer spelen wellicht is uitgekeken is op de gadget. Laat’m niet verstoffen in een bureaula maar doneer hem aan mensen die de WakaWaka Power echt kunnen gebruiken.
Bron: Bright
Image Credit: mjovan1 @ sxc.hu
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het heeft me erg verbaasd hoe zeer men in “ontwikkelingslanden” (ik spreek over Zuid Afrika en dat is zeker in de stedelijke gebieden zeer wel ontwikkeld) op het platteland aan de mobiele telefoon verknocht is.
In veel dorpen waar geen internet of deugelijke stroomvoorziening is zijn mensen toch constant in de weer met hun mobieltjes, zelfs als er geen fatsoenlijke dekking is (denk aan naar een hoge heuvel lopen om toch nog één streepje te krijgen).
Lijkt me dus inderdaad een interessante ontwikkeling mits er ook werk wordt gestoken in dekking in dergelijke landen.