Eerste windpark Saudi-Arabië sneller en goedkoper dan alles in EU

Luca Zanon, via Unsplash Public Domain

Het Franse energieconcern EDF en projectontwikkelaar Masdar uit Abu Dhabi hebben het contract gewonnen voor het eerste windpark in Saudi-Arabië. De bouw staat al op punt van beginnen. 

Minder dan 2ct per kilowattuur

In december 2016 plaatste GE een windmolen op het terrein van oliereus Saudi Aramco. De eerste turbine in de oliestaat. Krap twee jaar later schalen de Saudi’s op tot een windpark van 400 megawatt.

Nabij Dumat Al Jandal, in het noorden van het koninkrijk, realiseert en exploiteert het consortium EDF-Masdar dit eerste windproject tegen een stroomprijs van $21.3 per megawattuur. Die prijs staat voor 20 jaar vast.

Niet eerlijk

In de zomer van 2017 kwam de aanbesteding voor het project op de markt en in de zomer van 2018 ontvingen de Saudi’s 4 biedingen. Nu het windpark is gecontracteerd, stelt EDF dat de bouw ‘in a few months‘ begint. Dat is een ontzettend korte doorlooptijd voor een windpark van deze omvang.

De elektriciteitsprijs die EDF (51% eigenaar) en Masdar (49%) bieden is ook ontzettend scherp, zeker voor een eerste project in een nieuwe markt. Omgerekend naar eurocenten betalen de Saudi’s 1,8ct per kilowattuur. De goedkoopste projecten in Duitsland leveren tegen 4ct/kWh, Nederland zit daar nog weer boven. Terwijl het in Nederland en Duitsland ook best aardig waait en we al decennia ervaring hebben met windturbines.

Het is ook niet eerlijk. Het land waar de olie uit de grond spuit heeft óók ideale condities voor zonnepanelen en windparken.

Nu nog normaal doen met kritische journalisten.

Imagecredit: Luca Zanon, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Michiel de Pooter schreef:

    Thijs,

    Mooi stukje symboolpolitiek weer. Het Grote Verhaal wordt weer angstvallig weggelaten. We mogen dus weer geen hoeveelheden of proporties weten van het totaal. Gaat het wel ergens over ? Ja, over 400 Megawatt. Is dat 0,0005 % van de totale energieproductie van SA of 0,0002 ?

    Hoe kom je er trouwens bij dat Saudi-Arabië ideale condities heeft voor zonnepanelen ? Die panelen in SA moeten bestand zijn tegen de meest extreme meteorologische omstandigheden (hitte/kou) met consequenties voor maintenance en technische levensduur, waarover nog erg weinig bekend is. Verder is er de voortdurende bedreiging van stofbelasting door de natuurlijke woestijnomgeving en zandstormen die 10 of 30 keer per jaar voorkomen in die regio’s. Panelen moeten worden schoongemaakt met water, wat daar van nature niet voorkomt en moet worden ingevlogen en/of worden ontzilt, met de nodige prijsconsequenties voor de productiekosten.

    • Fritzz schreef:

      400 MW zal ongeveer tussen de 0,2% en 0,5% zijn, gezien volgens Wikipedia de totale elektriceitsproductiecapaciteit 55 GW is.
      En de prijs is bepaald door de markt en dus geen symboolpolitiek. Het is gewoon extreem goedkoop wat wijst op ideale omstandigheden, net als de extreme lage prijzen die voor zonne-energie werden gerealiseerd.

    • Leon Nelen schreef:

      In het Noor Abu Dhabi park van 1,17 GW (6,5 km2) worden de panelen automatisch machinaal (droog) schoon geborsteld. Als er water gebruikt zou moeten worden is dat middels Reversed Osmosis (onder druk wordt zeewater door zeer fijne membranen geperst. Een techniek die al 15 jaar door onze kastuinders wordt toegepast. Kost ook veel energie, maar veel minder dan destilleren.

  2. Heeft de lage prijs in S-A ook niet te maken met het feit dat ze daar beschikken over een leger van spotgoedkope Indische, Pakistaanse en Bengaalse arbeiders bij installatie & onderhoud, die in barslechte omstandigheden moeten werken, zonder sociaal vangnet, opbouw van pensioen etc?
    Duitsland heeft ook een lagere loonkost dan NL vermoed ik (toch zeker dan BE), maar telt dan ook meer werkende armen…
    Loonkost West-Europa niet te vergelijken met rest van de wereld.

  3. waltherwalraven schreef:

    Als een hond een leugen blaf, dan blaffen 100 honden die na. Japans spreekwoord.ZO gaat het ook op internet. Het wind waterstof verhaal rammelt aan alle kanten. Baseer je op solide broninformatie en thermodynamica. Van windmolens is bekend dat deze afhankelijk van de locactie 40 tot 60% van hun nominale productie mislopen omdat het soms niet of minder waait. Per saldo wordt de capex per kg dan 2 tot 3 x hoger. De LCOE van windturbines in Duitsland is door het Frauhofer instituut (2018 best practice) vast gesteld op land 4 cent/ kWh en op zee 7,5 cent per kWh. De ACE electrolyzers kennen een minimale belasting van 10 – 40% en een opstarttijd van 30 tot 60 minuten. Dat leidt tot stilstandverliezen van tenminste 10%. Onderhoud, demiwater locale shortterm opslag levert een opex van € 0,50 per kg H2. Inclusief het onder druk brengen zijn de energetische kosten voor waterstofproductie anno 2019 55 kWh/kg. Zonder transport naar de wal praten we dan over ruim € 5,00 per kg H2. En dan heeft er nog niemand aan de exploitatie verdiend. Het significante voordeel van molens op zee tov land is de wind. Het waait meer en harder.

    zie voor electrolyzers: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360319917339435

    Voorts over panelen in SA: panelen verleizen 0,6% van hun vermogen per graad. In de woestij worden panelen 80 tot 100 graden. Dat kan oplopen tot 45% van het vermogen.