Podcast De Energie Gasten – Taboesfeerbericht over kernenergie
Recente afleveringen:
- Energiehandel aan de ketting
- Vangaslos met de warmtepomp
- H2Fuel het witte goud?
- ’s Werelds grootste zonneboiler
- Wolven op de energiemarkt
- Geothermie, de diepte in!
- Wiet en solar.
Alle afleveringen:
Energiegasten.nl
Abonneer je op de podcast:
De Energiegasten op Soundcloud
Zondag met Lubach over kernenergie:
Je hebt timing, je hebt strakke timing en je hebt afgesproken werk. Net nu Arjen Lubach zondag het debat over kernenergie en klimaatbeleid salonfähig heeft gemaakt, slingeren De Energiegasten een sterke podcast over precies dit debat de wereld in. In deze aflevering de mondiale voorman van de voorstanders van kernenergie en de nationale voorman van de tegenstanders.
Voor kernenergie: Michael Shellenberger
De Amerikaanse ecomodernernist Michael Shellenberger, oprichter van The Breakthrough Institute en Environmental Progress, is groot pleitbezorger voor kernenergie als antwoord op klimaatverandering. Hij heeft ontzettend veel kennis over het onderwerp maar weet zijn betoog ook nog wel eens met oneigenlijke argumenten kracht bij te zetten. Daar hoor je in dit interview gelukkig bijna niets van terug. Prettig en informatief.
Tegen kernenergie: Peer de Rijk
Peer de Rijk, sinds 1998 actief bij de internationale antikernenergiebeweging WISE (World Information Service on Energy), is groot pleitbezorger van een energietransitie naar volledig hernieuwbare energie zonder kernenergie als tussenstap. Hij heeft ontzettend veel kennis over het onderwerp maar weet zijn betoog ook nog wel eens met oneigenlijke argumenten kracht bij te zetten. Daar hoor je in dit interview gelukkig bijna niets van terug. Prettig en informatief.
Geen antwoorden, wel informatie
Klimaatverandering dwingt ons om ook als leek tenminste na te denken over de wenselijkheid van kernenergie. De kans is groot dat het de komende decennia onderwerp is van verkiezingsdebatten. Tijd om te toetsen of wat je dacht te weten over kernenergie klopt. Deze podcast is een uitstekend startpunt.
Verder lezen
Eerder dit jaar zette ik de hoofdargumenten van voor- en tegenstanders op een rij, met als centrale vraag: Zijn de risico’s van klimaatverandering groot genoeg om de risico’s van kernenergie voor lief te nemen?
Timo Spijkerboer en Peter Melis zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de transities in energie en mobiliteit. Sinds januari 2017 maken Timo en Peter maandelijks een podcast over de energietransitie.
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het decarboniseren van onze economie/maatschappij vraag om een ongekende inspanning qua uitbreiding van geschikte stroominfrastructuur. Belangrijk onderdeel daarvan is het installeren van voldoende opwekkingscapaciteit die betrouwbaar en vraaggestuurd is. In de praktijk zal dit neerkomen op het plaatsen van enkele flinke kerncentrales voor afdekking van de basislast aangevuld met gascentrales waarmee lokale vraagpieken opgevangen kunnen worden.
Hernieuwbare energie is niet geschikt voor een dergelijke omvangrijke operatie: te lage energiedichtheid om in ons overbevolkte landje geplaatst te kunnen worden en onbetrouwbaar bij gebrek aan grootschalige en kostenefficiënte opslagcapaciteit.