Wolken maken om klimaatverandering te dempen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar mocht het allemaal toch wat uit de hand lopen met global warming dan is het goed wat noodmaatregelen achter de hand te hebben.
De global dimming theorie geeft aan dat ordinaire roetdeeltjes waarschijnlijk helpen tegen de opwarming. Doelbewust fijnstof verspreiden gaat echter wel erg ver. Een verglijkbare, beter te accepteren, maatregel is het genereren van extra reflectieve wolken.
Met het vernevelen van zeewater is het mogelijk wolken te ‘zaaien’. De kleine druppeltjes fungeren dan als nucleatiekern waaraan de waterdamp in de atmosfeer zich kan hechten. De Britse ingenieur Stephen Salter wil hiertoe autonome zeilschepen bouwen zoals in onderstaand fragment wordt uitgelegd.
In een artikel van maart dit jaar stelt de ingenieur inmiddels dat er haast geboden is om het poolijs niet helemaal weg te laten smelten. Boten bouwen duurt te lang, een versimpelde vernevelaar zou zo snel mogelijk in de buurt van de polen moeten worden geplaatst om lokaal een dik wolkendek te genereren.
Bron: BBC Docu ‘Five Ways to Save the World’
Meer info: BBC News
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.