Duurzame energie: bronnen en leveranciers
Energieleveranciers stoeien over wie het ‘groenst’ is en de klant weegt zijn portemonnee af tegen de gevolgen voor het milieu. Maar wat maakt energie nu eigenlijk duurzaam? En bij welke energieleverancier moet je zijn?
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met HoyHoy.
Duurzaamheid is een woord dat al jaren door Nederland gonst en hoog op de politieke agenda staat, zowel lokaal als landelijk. Ook de consument kan thuis aan de slag om bij te dragen aan het milieu en de klimaatdoelstellingen.
Onuitputbare bronnen
Fossiele brandstoffen zoals olie en gas raken op en verstoren het klimaat. Fossiele energie is daarom niet duurzaam, daarover is weinig discussie. Over wat wél duurzame energie is, is niet iedereen het eens. Kernenergie is vanwege het radioactieve dat ontstaat volgens velen niet duurzaam. Net als biomassa, waarvoor kweek noodzakelijk is. Mits goed benut helpen deze twee bronnen echter klimaatverandering te beperken.
De energie die volgens de meerderheid duurzaam is, komt uit bronnen die helemaal nooit opraken. Dat zijn de elementen zon, water, wind en aardwarmte. Door kracht of warmte uit deze duurzame bronnen te benutten wordt hernieuwbare energie geproduceerd.
Duurzame energieleveranciers
Het aanbod van groene energieleveranciers waaruit je kunt kiezen is gelukkig groot en groeit. De organisaties WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond doen jaarlijks onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. In 2017 scoorden drie aanbieders een tien in de test: Pure Energie, Qurrent en om. Daarbij zijn zij getest op hun investeringen in stroomopwekking, eigen productie van stroom, levering van stroom en inkoopbeleid. Andere voorlopers zijn Vandebron, Powerpeers, Huismerk Energie en Greenchoice. Zij scoorden een 8,5 of hoger.
De vervuilers
De grootste vervuilers zijn volgens het onderzoek E.ON, Robin Energie, Anode Energie en NieuweStroom. In het geval van E.ON is de kritiek onder andere dat er stroom uit gas en kolen geleverd wordt. Alle drie krijgen ze het verwijt geen zonne- en windenergie dicht bij de bron in te kopen. Zelfs De Groene Belangenbehartiger (DHB Energie) behoort ondanks zijn naam tot de vervuilers, omdat het stroom uit biomassa levert die wordt beoordeeld als onvoldoende duurzaam. In de categorie vervuilers vinden we ook EnergieDirect.nl, ENGIE en Nuon terug. SEPA Green en Noordelijke Lokaal Duurzaam scoren ook niet zo goed als de namen doen vermoeden. Hoe mooi en vooruitstrevend de naam van een energieleverancier ook klinkt, het productie- en leveringsproces is nog niet altijd zo duurzaam als wenselijk is.
Zonnepanelen
Naast groene stroom kopen, kun je als consument ook zelf duurzame energie opwekken. Met zonnepanelen voorzie je grotendeels in je eigen energiebehoefte. Ze betalen zich bovendien terug door een lagere energierekening. Daarnaast kun je de btw op de aanschaf en installatie terugvragen van de belastingdienst.
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
- Gasloos warm water in je huis - 01 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.