Glass X: Warmte bufferen in fase veranderende ruiten

Binnen een etmaal kan de behoefte aan warmte en koude sterk variëren. Op een mooie lentedag moet tijdens kantooruren de airco al aan, terwijl het kwik ’s nachts misschien nog onder nul duikt. Met bijvoorbeeld betonkernactivering pogen architecten de behoefte aan warmte en koude door de dag heen af te vlakken.

PCMs en prisma’s voor optimale warmtehuishouding

Het Zwitserse Glass X heeft ruiten ontwikkeld die per vierkante meter nagenoeg dezelfde ‘ thermische massa’ hebben als beton. Drie lagen glas gevuld met PCMs (Phase Change Materials) zorgen voor een lichtdoorlatende muur die toch veel warmte kan bufferen. Als werkstof wordt een zoutoplossing gebruikt die smelt en kristalliseert rond kamertemperatuur. De latente warmte die hierin opgeslagen wordt maakt het mogelijk veel energie op te slaan in een klein volume.


Een tweede slimme vinding die wordt toegepast in het bouwmateriaal is een prisma over het volledige glasoppervlak. Hiermee wordt in de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat en veel kracht heeft, zoveel mogelijk van het licht weerkaatst. In de winter komt het licht onder een kleinere hoek binnen en wordt de zonne-warmte juist wel opgenomen door het gebouw.

Bron: GlassX.ch

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 20 jun 2016

    […] ontworpen. Met slim gebruik van dakramen, zonnewering, luchtkanalen en dikke zware muren (of faseveranderende materialen, PCM’s) is een gebouw zo te construeren dat er praktisch geen actieve klimaatbeheersing nodig […]