Studio Energie – Bepalende momentopname in klimaattransitie
Recente afleveringen:
- Een beter Shell begint bij je zelf
- Wijken en fabrieken van gas los
- Greendeal Burgerparticipatie
- Verborgen offshore subsidies
- 40.000 huizen van het aardgas
- Groene energie óf CO2-reductie
Abonneer je op de podcast:
Studio Energie op Soundcloud
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteerde afgelopen week nieuwe cijfers: Hoeveel broeikasgas moet welke sector precies minder uitstoten en wat kost dat? Maar de vraag is vooral: Wie kan door de bomen van de steeds wijzigende cijfers het bos nog zien? Een gesprek met Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie bij PBL.
De energiewereld is op zoek naar harde data om klimaatambities uit het regeerakkoord te vertalen naar concrete maatregelen en investeringen voor de energietransitie tot 2030. Hoewel het nog niet snel genoeg gaat, is dezelfde energiewereld echter al vol in transitie. Wat vorig jaar nog een dure optie leek, heet vandaag opeens laaghangend fruit.
Alles dat aandacht krijgt, groeit
Aan het planbureau de complexe taak te schieten op tientallen bewegende doelen tegelijkertijd. Een troebele waarneming is onherroepelijk het resultaat. Een waarneming die op zijn beurt ook onherroepelijk alle volgende metingen van PBL weer sterk beïnvloed. Op basis van de kostenramingen van vandaag, sluiten vijf ‘sectortafels’ namelijk samen het Klimaatakkoord. Een doorslaggevend richtsnoer voor vrijwel alle energie-investeringen voor de komende 12 jaar.
CCS blijft onmisbaar, vooralsnog
Waar in de vorige raming door PBL de opslag van CO2 nog als een van de aantrekkelijkere opties naar voren kwam, blijkt carbon capture and storage (CCS) in de laatste verkenning qua kosten meer een middenmoter. Desondanks blijft CCS een van de belangrijke opties voor emissiereductie in de industrie.
Luister daarom – als dat er nog niet van gekomen was – ook naar aflevering 8 van Studio Energie. Hierin bespreekt Ton Wildenborg, senior-onderzoeker bij TNO en president van CO2GeoNet, het ‘European Network Of Excellence On The Geological Storage Of CO2‘ de kansen en noodzaak van CO2-opslag.
Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. Met columns (Energeia, BNR, Kernvisie), dagvoorzitterschappen, véél tweets en nog meer kennis houdt hij politiek, NGO’s en bedrijfsleven scherp. Sinds maart 2018 publiceert Remco wekelijks een podcast over de ontwikkelingen in de energiewereld.
Imagecredit: Jordan McQueen, via Unsplash Public Domain
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
In de podcast werd niet gesproken over de Rotterdamse pilot met CCS. Wat raar ? Ik dacht dat we juist in NL helemaal klaar waren met CCS ? De Rotterdamse pilot is vorig jaar al gestopt. Engie en Uniper zijn gillend de tent uitgelopen. Er is 330 miljoen verbrand. Nog niet genoeg ?