Studio Energie – Geen energietransitie zonder burgerparticipatie?

Jessica Podraza, via Unsplash Public Domain

Op 22 maart 2018 ondertekenden 27 organisaties de Green Deal ‘Burgerparticipatie duurzame energie-projecten’. Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was de Groningse gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). Een gesprek over open deuren, broodje aap-verhalen en het gapende gat tussen woorden en daden.

De ondertekenende partijen zijn organisaties die de milieubeweging, lokale overheden, omwonenden, de energiesector, banken en agrarische sector vertegenwoordigen. De 27 ondertekenaars beloven kennis en ervaring te delen, met als doel de participatieprocessen bij duurzame energieprojecten beter vorm te geven. De Green Deal moet zo helpen inwoners en andere belanghebbenden op het juiste moment en op de juiste manier bij de energietransitie te betrekken.

Nienke Homan sprak als ervaringsdeskundige op het event ter ere van de Green Deal. In aflevering 4 van Studio Energie bespreekt ze met Remco de Boer de zin en onzin van deze breedgedragen afspraak.

Wie is presentator Remco de Boer?

Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. Met columns (Energeia, BNR, Kernvisie), dagvoorzitterschappen, véél tweets en nog meer kennis houdt hij politiek, NGO’s en bedrijfsleven scherp. Sinds maart 2018 publiceert Remco wekelijks een podcast over de ontwikkelingen in de energiewereld.

Imagecredit: Jessica Podraza, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Mijn gasketel, Nefit combi 28 kW, is na 17 jaar bijna aan vervanging toe. De eerste de beste storing is voor mij voldoende aanleiding om het betrouwbare apparaat (2x sensor vervangen in 17 jaar) te vervangen. Een warmtepomp is geen enkel probleem, we hebben overal vloer- of wandverwarming die draait op een aanvoertemperatuur van 30°C, ideaal voor een warmtepomp.

    Maar die krengen zijn duur, idioot duur. Een nieuwe gasketel koop ik voor € 1.000 maar voor een matig renderende lucht/water-warmtepomp mag ik 7x zoveel aftikken en voor een state-of-the-art water/water-warmtepomp met grondbron zelfs 15x zoveel… In beide gevallen ga ik de extra aanschafkosten nooit terugverdienen met lagere stookkosten ten opzichte van de gasketel dus ik zou wel gek zijn als ik me zou inlaten met dergelijke dwaasheid.

    Daar staat tegenover dat mijn woning zeer goed geïsoleerd is met een warmteverlies van 32 kWh/m²a tegenover het gebruikelijke verlies van 100-150 kWh/m²a voor de gemiddelde NL-woning. Ik verbruik dus heel weinig gas…

    Bovendien is de gasketel een zeer milieuvriendelijke optie en er is gas in overvloed… misschien niet uit Groningen maar moderne cv-ketels zijn helemaal toegerust om gas van verschillende calorische waarden te verbranden. Dus laat maar komen dat LNG-gas uit de VS of desnoods dat spotgoedkope Russische gas voor 2,5 eurocent per m³.

    Nog liever dan toegeven aan de eco-maffia zal ik mijn huis zo lang mogelijk blijven stoken op gas en wanneer het gas kunstmatig duur gemaakt gaat worden zal ik het huis evenredig vaker gaan bijverwarmen met hout.