10 tips om te besparen op je radiatorgebruik
Koude winterdagen kunnen gezellig zijn, maar ze hebben een nadeel: de energierekening kan flink oplopen.
Gelukkig kan het ook anders. Door te besparen op je radiatorgebruik houd je de energierekening laag en draag je bij aan een schoon milieu. Doe daarom je voordeel met de volgende tien bespaartips.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Pricewise.
1. Investeer in een HR-ketel of kies direct voor een warmtepomp
Als je nog een oude cv-ketel hebt is het binnenkort tijd voor wat nieuws. De toekomst is volledig aardgasvrij dus onderzoek – vóór je een nieuwe HR-combiketel koopt – eerst of een warmtepomp of zonneboiler voor jou niet een betere optie is. Voor duurzame verwarmingssystemen is in 2018 € 100 mln subsidie beschikbaar.
2. Zorg voor een goede isolatie
Met goede isolatie bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Je kunt daarbij denken aan vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en HR-glas. Het is de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor subsidies om je woning te isoleren.
3. Trek een trui aan
Met een dikke trui kan de thermostaat zo een graadje lager. Daarmee bespaar je al snel 5% op je verwarmingskosten.
4. Isoleer je verwarmingsbuizen
Voorkom dat er warmte weglekt via de cv-buizen. Door ze rondom te isoleren, koelen warmwaterleidingen minder snel af. Isolatiemateriaal voor de verwarmingsbuizen is bij elke bouwmarkt verkrijgbaar en eenvoudig aan te brengen.
5. Doe de gordijnen dicht
Hoewel Nederland bekendstaat om zijn open gordijnen, kun je die ’s avonds beter sluiten. Zo houd je de warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet over de radiator heen hangen. Dan kan de warmte namelijk niet goed verspreid worden door de woning.
6. Maak gebruik van een tochtstrip
Controleer je huis goed op kieren bij ramen en deuren. Daardoor kan er veel warmte verloren gaan. Tochtstrips zijn een gemakkelijke en goedkope oplossing om dit probleem te bestrijden. Vergeet ook de brievenbusborstel niet!
7. Draai de thermostaat ’s nachts omlaag
Door de thermostaat een uur voordat je gaat slapen laag te zetten, kan het huis langzaam afkoelen. Hierdoor slaap je niet alleen prettiger, maar bespaar je ook nog eens op het energieverbruik.
8. Kies voor een thermostaat die meedenkt
Nog meer besparen? Laat de technologie voor je werken! Een slimme thermostaat is volledig programmeerbaar en speciaal ontworpen om het stookgedrag van je cv-ketel optimaal aan te passen aan je warmtebehoefte.
9. Draai overbodige radiatorkranen dicht
Wordt een bepaald vertrek overdag niet gebruikt? Draai dan de radiatorknop dicht en sluit de deur. Wil je liever niet dat het te koud wordt? Kies dan voor thermostatische radiatorkranen die je ieder afzonderlijk kunt instellen.
10. Betaal niet teveel en kies voor echt hernieuwbare energie
Er zijn talloze energieleveranciers op de markt, en ze beweren stuk voor de stuk de goedkoopste én de groenste te zijn. Maar hoe weet je nu echt zeker of je niet teveel betaalt voor grijze stroom? Energie vergelijken biedt duidelijkheid over de oorsprong van de stroom en de prijsverschillen. Zo kom je ook in financieel opzicht niet in de kou te staan!
De meeste van al deze wintertips zijn tips die duurzaam wonen stimuleren. Wil je meer te weten komen over dit onderwerpen, lees dan het stuk over 10 regels voor duurzaam wonen.
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wat een belachelijke tips allemaal… tegenwoordig is het prima mogelijk om woningen te bouwen die helemaal geen radiatoren meer hebben, zelfs geen cv-installatie. In de passiefhuis met een jaarverbruik van ca. 8-10 kWh/m²a voldoet een simpel elektrisch kacheltje. In mijn (voorheen) slecht geïsoleerde woning uit 1981 is geen radiator meer te vinden, allemaal vervangen door vloer- en wandverwarming bij een aanvoertemperatuur van 25-35 °C. En overal in huis is het comfort daardoor met sprongen gestegen.
De conclusie is dan ook: isoleer je huis nu eens goed! Met een Rc van 6-8 m²K/W voor vloer, gevel, dak, overal 0.6-glas (triple) in geïsoleerde kozijnen, goede luchtdichting en een kwalitatief goede balansventilatie heb je alle tips niet meer nodig en loop je net als ik ’s winters lekker rond in een T-shirt in huis.
— We willen tegenwoordig allemaal milieubewuster, duurzamer en
groener leven. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar vooral
ook voor het milieu en het klimaat. —
Het is mij nooit gevraagd en met mij zo’n beetje de hele NL-bevolking niet. Neem bijvoorbeeld het SER-Energieakkoord van 2013 waar echt iedereen aan meegewerkt heeft, alleen de bevolking is nooit gevraagd wat zij van het idee vond dat met name zij voor de 100 miljard euro SDE+ subsidie moet opdraaien… het antwoord was immers duidelijk geweest!
Of het goed is voor je portemonnee is sterk afhankelijk van het feit of je in aanmerking komt voor SDE+ subsidie. In de praktijk zullen vooral enkele grote bedrijven en banken er schathemeltjerijk van worden en de burgers mogen financieel bloeden.
Maar het ergste vind ik dat deze grootste geldroof aller tijden plaatsvindt zonder enig tastbaar resultaat in de vorm van meetbare verlaging van het CO2-gehalte, minder gebruik van fossiele brandstoffen en minder milieubelasting. Het NL-klimaat- / energietransitiebeleid is dan ook gedoemd te mislukken. Het grootste financiële debacle van deze eeuw…
Windmolens zijn NIET milieu vriendelijk als je vogels en vleermuizen een onderdeel vindt van het milieu, natuur. Deze molens doden per jaar miljoenen vogels en vleermuizen maar krijgen geen boete terwijl een olie vlek wel boetes oplevert. Denk goed na over milieu – natuur en dieren. Het beste voor het milieu en de natuur zou geboorte beperking zijn maar dat zal nooit gebeuren. We hebben al 7.6 miljard mensen hier en dit jaar zover zijn er 42 miljoen meer mensen dan verleden jaar. Maar dit onderwerp is politiek en religie een no no onderwerp.