Onvoorstelbare biedingen voor combinatie wind, zon en accu’s in VS

Mark Merner, via Unsplash Public Domain

Het Amerikaanse energieconcern Xcel Energy heeft baanbrekende biedingen ontvangen op windparken, zonneweides, opslagprojecten en alle mogelijke combinaties van windturbines, zonnepanelen en accu’s.

Operationele kolencentrale duurder dan nieuw windpark

In de zomer van 2017 daagde Xcel de markt uit om twee kolencentrales van samen 660 megawatt te vervangen door schonere alternatieven. Het energieconcern ontving liefst 430 voorstellen, waarvan 350 voor hernieuwbare energie en opslag.

De goedkoopste biedingen waren voor windparken, met over 96 projecten een mediaan (!) van € 18,10 per geleverde megawattuur (MWh). De mediaan voor zonneparken kwam over 152 biedingen uit op $ 29,50 MWh. Schitterend. Gezien de mediaan onderliggend misschien zelfs mondiaal recordbrekend. En welhaast zeker goedkoper dan de kolencentrales van Xcel die in 2022, respectievelijk 2026 uit bedrijf gaan. Toch is dat niet het mooiste nieuws.

Van spotgoedkope wind en zon terug naar systeemverantwoordelijkheid

Naast de losse wind- en zonprojecten ontving Xcel ook biedingen voor gecombineerde wind+zonnneparken, ‘stand alone’ accu’s, combinaties van windturbines+opslag ($ 21/MWh), combinaties van zonnestroom+opslag ($ 36/MWh) en combinaties van winturbines+zonnepanelen+accu’s ($ 30,60/MWh). Ook hier is elke genoemde prijs de mediaan van de binnengekomen voorstellen, zie tabel (geknipt uit dit rapport, pagina 10).

Hieruit blijkt dat de kosten voor wind- en zonnestroom inmiddels zo baanbrekend laag zijn dat ontwikkelaars ruimte zien relatief dure opslagsystemen toe te voegen én onder de streep nog steeds spotgoedkoop uit te komen. Fantastisch en cruciaal voor de volgende stap in de transitie: Hernieuwbare elektriciteit moet zijn broek ophouden, ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

Baseload steenkool en kerncentrales niet meer te redden

Het ontwikkelen van windparken en zonneweides als één project is daarin de eerste mooie stap. De pieken en dalen van wind en zon komen vrijwel nooit tegelijk en windturbines en zonnepanelen vullen elkaar dus uitstekend aan. De toevoeging van accu’s aan wind- en/of zonneparken maakt de opbrengst van de hernieuwbare elektriciteit echt vraaggestuurd en daarmee veel waardevoller voor het elektriciteitsnet. Dat 7 ontwikkelaars een combinatie van wind, zon en opslag tegen een mediaan van $ 30,60 MWh (€ 25,60 MWh) bieden is echt baanbrekend. Zelfs zonder CO2-beprijzing kunnen reeds afgeschreven kern- en kolencentrales daar nauwelijks tegenop.

Hoeveel opslag de verschillende aanbieders hebben voorgesteld bij de combinatieprojecten is uit het rapport helaas niet op te maken. Beste aanknopingspunt zijn de biedingen voor de ‘standalone battery storage’ projecten, uiteenlopend van 4 tot 10 uur opslag bij 75 tot 150 megawatt aan vermogen. In het beste geval 1.500 MWh opslag. Top.

Xcel zal de komende maanden bepalen welke projecten in aanmerking komen voor realisatie. Winnende bieders moeten de projecten uiterlijk in 2023 opleveren en ontvangen (bij voorgezet beleid) een (ITC) belastingkorting van 10 procent.

Bron: UtilityDive, GreentechMedia, Xcel / Imagecredit: Mark Merner, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Douwe Beerda schreef:

    Fijn om te horen, gaat de goede kant op met de wereld. Als hernieuwbare energie goedkoper wordt dan fossiele energie is er ook veel minder reden om nog oorlogen over olie en gas te gaan voeren.

    • Michiel de Pooter schreef:

      Hoe onnozel kun je zijn ? Hernieuwbare energietechnologie wordt uitsluitend ontwikkeld met behulp van 100% onduurzame, fossiele hulpmiddelen en vanuit 100% fossiele, onduurzame structuren. Het vergelijken van fossiel en hernieuwbaar is volstrekt betekenisloos en nietszeggend en heeft alleen misleidende of manipulerende bedoelingen. Ik adviseer je met spoed een cursus “Thermodynamica voor beginners” aan.