Apple tekent voor ‘goedkoopste zonnestroom’ in VS: 3ct/kWh
Apple streeft er naar zijn eigen mondiale stroomverbruik volledig hernieuwbaar in te kopen. Met het ‘goedkoopste zonnepark’ in de VS zet het techconcern weer een stap in het waarmaken van die ambitie.
De duurzame ambitie van Apple is een ‘moving target’. In 2013 zat Apple al eens op 100 procent maar het energiegebruik van de datacentra neemt snel toe en dus moet Apple voortdurend nieuwe windparken en zonnepanelenprojecten bouwen of contracteren.
De laatste sprong in dit spelletje haasje over is een deal met NV Energy, een van de energieconcerns van topbelegger Warren Buffet. Apple en NV Energy hebben een deal gesloten voor de levering van elektriciteit uit een nieuw zonnepark aan Apple’s datacentrum in Sparks, Nevada. Apple neemt 25 jaar alle stroom uit het 50 megawatt grote project af.
Spotgoedkoop wordt gewoontjes
In het eerste jaar betaalt Apple $ 30,01 per megawattuur (MWh) en gedurende het contract loopt de prijs jaarlijks met 2 procent op. Daarmee betrekt Apple de voordeligste zonnestroom van de VS. Of toch net niet, en daar zit’m de crux: Het is niet duidelijk of deze bodemprijs wel echt de recordprijs voor Amerikaanse zon-PV is.
In perspectief: In een onwaarschijnlijk record dook Chili in augustus 2016 als eerste ter wereld net onder de $ 30/MWh. Iets meer dan een jaar later koopt een commerciële partij – in een land met hogere land- en loonkosten én beduidend minder zoninstraling – al zonnestroom in op hetzelfde prijsniveau.
Wederom een bewijs dat wereldrecords in wind en zon razendsnel verworden tot de nieuwe norm. Bemoedigend dat Chili vorige week het wereldrecord heeft herpakt. Dat staat nu op $ 21,48/MWh. Tot dat ook dat gewoon is.
Bron: Elektrek, 925Mac, DatacenterDynamics / Imagecredit: Jorge Láscar, via Flickr Creative Commons (cropped)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1 reactie
[…] deze vastgestelde prijzen (Power Purchase Agreement, PPA) duiken zowel zonne- als windparken onder de Mexicaanse marktprijs voor elektriciteit. Die ligt nu […]