Innovation Awards: 7 kansrijke vernieuwers in duurzaamheid

Startups, MKB en grote merken strijden elk jaar om de prijzen bij de Accenture Innovation Awards. In aanloop naar de finale op 27 oktober 2017 een greep uit de meest aansprekende finalisten van dit jaar. 

Duurzaam ondernemen en scherp innoveren gaan hand in hand, zo blijkt ook deze elfde editie van de innovatiewedstrijd van adviesbureau Accenture. Vrijdag 27 oktober 2017 pitchen 55 finalisten voor een Innovation Award, een groot deel daarvan met een concept dat raakt aan energie, circulariteit of voeding. Deze 7 kanshebbers lichten wij er alvast uit.

  1.   Eosta – Oppervlakkig brandmerk voor biologische advocado

Biologische groothandel Eosta uit Waddinxveen dingt mee in de categorie Future Food Solutions. Met Natural Branding – een laserbrandmerk in de schil – onderscheidt Eosta biologische groenten en vruchten van producten zonder biokeurmerk. Tot nu toe gebruiken supermarkten folies of stickers om bioproducten herkenbaar te houden voor klanten en winkelpersoneel. Niet goed voor het imago en de milieu-impact van biologische producten.

  2 C-Job – Praktisch en zuinig containerschip met roterende zeilen

C-Job Naval Architects uit hoofddorp maakt kans op twee awards, voor Seamless Travel and Transport én Clean and Affordable Energy. Met de Flettner Freighter combineert C-Job de duurzaamheid van een zeilschip met de bruikbaarheid van een modern vrachtschip. De draaiende zeilcilinders ondersteunende de reguliere motor. Zonder grote impact op de laadcapaciteit daalt het brandstofgebruik zo met bijna 20 procent.

  3 Crowded Cities – Snoepmachine voor kraaien houdt de stad schoon

https://youtu.be/9PXjhMzvv4M

De designers van Crowded Cities dingen mee naar de prijs in de categorie Perfect Cities. Met de Crowbar – een snoepautomaat voor kraaien op een paal – traint Crowded Cities de slimme stadsvogels om sigarettenpeuken op te ruimen: Elke ingeleverde peuk is een pinda waard. De inspiratie voor de Crowbar kwam van een TED-talk (hiernaast), waarin kraaien rondzwervend kleingeld inzamelen voor de uitvinder.

  4 Mine Kafon – Landmijnen ruimen met multifunctionele drone

https://youtu.be/BzT9gfbPQJw

De van oorsprong Afghaanse Mahmud Hassani dingt mee in de categorie Safe and Secure Society. Met zijn Mine Kafon Drone claimt hij risicogebieden 20 keer sneller en 200 keer goedkoper landmijnvrij te  maken. Als 3D-scan brengt de drone verdachte locaties in kaart, als vliegende metaaldetector bevestigt hij dat er daadwerkelijk iets ligt en tot slot levert de drone een explosief af om de landmijn op afstand veilig tot ontploffing te brengen.

  5 Asperitas – Ondergedompelde, compacte en zuinige datacenters

De Haarlemse startup Asperitas staat in de finale voor de awards Circular Economy en Clean and Affordable Energy. Met het concept Immersed Computing dompelt Asperitas servers onder in een vloeistof die geen elektriciteit maar wel véél warmte geleidt. Ten opzichte van luchtgekoelde datacenters levert de vloeistofkoeling een grote energiebesparing. Bovendien zijn de servers veel dichter op elkaar te plaatsen.

  6 Jedlix – Elektrische auto’s als buffer voor het elektriciteitsnet

Jedlix, ontsproten uit energieconcern Eneco, dingt mee voor liefst drie awards. Met de SlimLaden-app springt Jedlix in de groeiende markt voor vraagsturing op het elektriciteitsnet. Op basis van de actuele belasting van het stroomnet en de stroomprijs kiest de app voor elektrische auto’s aan de laadpaal het beste moment om de accu bij te laden. Jedlix-klanten rijden zo ietsje goedkoper en steunen de groei van hernieuwbare energie op het net.

  7 Great Bubble Barrier – Rivierbubbelbad verdunt de plasticsoep

https://youtu.be/UMiWagzBSP4

Ook The Great Bubble Barrier is nog in de race voor drie awards. Met een diagonaal bellenscherm stuwt het Haarlemse initiatief plasticafval dat in rivieren dwarrelt naar de waterkant. Het merendeel van het afval dat midden op de oceanen plastic islands vormt, komt via rivieren de zee binnen. Concentreren en verwerken van plastics in riviermondingen is dan ook goedkoper en effectiever dan het opruimen van deze vervuiling op volle zee.


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...