Groeiende insectenboer Protix zet tanden in krekels en sprinkhanen

Duurzame insectenkweker Protix uit Dongen versterkt zich met branchegenoot Fair Insects uit Someren. Protix heeft nu naast vliegenlarven ook meelwormen, krekels en sprinkhanen in het assortiment.

Afval uit de groene bak herrijst als duurzame kweekvis

Het belangrijkste werkpaard van Protix blijft ook na de overname de zwarte soldaatvlieg. De larven van deze tropische vliegensoort feesten op voedsel dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Voordat de larven ontpoppen, verwerkt Protix ze tot eiwitrijk poeder en voedzame olie.

Diervoederproducenten gebruiken de producten van Protix als alternatief voor vismeel en soja. De voedzame larven komen zo uiteindelijk terecht in viskwekerijen, varkensstallen en de voerbak van Fikkie of Felix. Een grote verbetering; vismeel- en sojaproductie zijn belangrijke oorzaken voor overbevissing, respectievelijk ontbossing. De ‘circulaire’ kweeklarven van Protix leven op voedsel dat wij verspillen.

Ook de anonieme marktintroductie gaat niet vanzelf

Toen Protix in 2009 begon, was de focus op de diervoedermarkt een logische. Deze anonieme miljardenmarkt kunnen Protix en concurrenten verduurzamen terwijl niemand de consument hoeft te overtuigen om insecten in zijn mond te steken. Laat staan te kopen.

Toch blijkt het voor Protix en collega-insectenboeren ook lastig een positie tussen de soja- en vismeelleveranciers te verwerven. Pas sinds begin 2016 verkopen enkele supermarkten kippeneieren gekweekt op voer van Protix en het duurde zelfs tot juli dit jaar voor de Europese Unie insecteneiwit toeliet in de kweek van zalm en forel. Gesteund door dit EU-besluit, een onderscheiding door het World Economic Forum én een investering van € 45 mln kan Protix nu eindelijk echt meters maken. Nu alleen nog een productielocatie zonder klagende buren vinden.

Insecten voor menselijke consumptie

Ondanks de hobbels blijft Protix als een van de grotere spelers in de insectensector uitstekend gepositioneerd om de verduurzaming van de veevoerproductie aan te zwengelen. Daarnaast is er sinds 2009 ook in de consumentenmarkt veel veranderd. Verantwoord consumeren gaat niet meer puur om dierenwelzijn. Klimaat, efficiëntie en volksgezondheid zijn breed geaccepteerde extra argumenten om niet meer elke dag vlees op tafel te zetten.

Daarmee staan alternatieve eiwitbronnen automatisch in een positiever daglicht. Zelfs als die eiwitbronnen voelsprieten en kleine pootjes hebben. Dat is top: Hoe korter onze eigen voedselketen hoe beter. Met de overname van Fair Insects sorteert Protix voor op groei in de directe verkoop van duurzaam gekweekte insecten aan consumenten. Misschien wel dé manier om 9 miljard mensen verantwoord van essentiële proteïnen te voorzien.

Bron: Protix / Imagecredit: WikiImages, via Pixabay Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...