Getijdenturbinebouwer Tocardo volledig in Canadese handen

Getijdenturbines bij de Afsluitdijk, via Tocardo

Het Canadese energiebedrijf Tribute Resources staat op het punt om de Nederlandse turbinebouwer Tocardo over te nemen. Na afronding van de deal zet Tocardo zijn productie en ontwikkeling in het Noord-Hollandse Den Oever voort.

59 megawatt aan getijdenstroom in ontwikkeling

Tocardo en Tribute kennen elkaar goed. In de Canadese Bay of Fundy realiseren de bedrijven samen een drijvend platform met 5 getijdenturbines van Tocardo. Oplevering stond oorspronkelijk gepland voor dit jaar. Tribute spreekt nu van eind 2018.

Sinds juli 2016 heeft Tribute bovendien een belang in Tocardo. Het Canadese bedrijf nam 66,5 procent van de aandelen over van het Nederlandse Huisman. Als onderdeel van deze deal vloeide 20 procent van de aandelen terug naar Hans van Breugel, CEO van Tocardo. Een maand later trad Van Breugel met deze aandelen toe tot de directie van Tribute.

Na de nu aangekondigde uitruil van aandelen is de getijdenexpert een volledige dochter van Tribute, met drie directieleden van het oorspronkelijke Tocardo en vier van Tribute. Het is de intentie dat Tocardo zijn activiteiten in Nederland voortzet.

Doodtij tussen R&D en broodnodige implementatiegolf

Tocardo timmert sinds 2008 aan de weg. De installatie van vier testturbines in de Afsluitdijk en een demonstratie op het drijvende Bluetec-platform bij Texel waren tot voor kort de belangrijkste wapenfeiten. Inmiddels draaien er ook in de Oosterscheldekering vijf turbines en breidt Tocardo het project in de Afsluitdijk uit met18 stuks.

https://youtu.be/sXzLpwja9Ew?t=50s

Van Breugel heeft recent meermaals de publiciteit gezocht met de oproep aan de regering om de commercialisatie van nieuwe energietechnieken te steunen. Onder de bestaande stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE+) maakt de technologie die nú het goedkoopst is de grootste aanspraak op de subsidiepot. De vrij nieuwe getijdenturbines van Tocardo komen er – tussen de volwassen zonnepanelen en windturbines – niet aan te pas.

“Nederland is een fantastisch innovatieland. Helaas zijn we niet zo sterk in de implementatie”, zei van Breugel eerder. “We hebben een technologische voorsprong. Gaan we die nu door overheidsbeleid kwijtraken? Net als bij de windenergie?”

Obligatie-emissie om internationaal voorop te blijven

Tocardo vreest zijn voorsprong kwijt te raken aan concurrenten uit onder andere Duitsland en Canada. Om de slagkracht te vergroten, zette de turbinebouwer in mei dit jaar daarom voor € 5 mln aan obligaties in de markt. In het begeleidende bericht claimt Tocardo wereldwijd voor 59 megawatt aan projecten in de pijplijn te hebben, goed voor circa 245 turbines.

Het meest concrete buitenlandse project, naast de Canadese samenwerking, is een achttal turbines bij het Schotse Orkney. Eveneens voor de Schotse kust drijft nu (tijdelijk) het Bluetec-platform dat eerder bij Texel getest is. Orkney biedt plaats aan het European Marine Energy Centre (Emec), een belangrijkste testsite voor veel verschillende getijdenconcepten.

Joint venture van $ 200 mln loopt spaak

In 2015 bracht Tocardo zijn Britse activiteiten onder in het bedrijf MT Tidal, een samenwerking met de Britse duurzame projectontwikkelaar Mosscliff Environmental. Deze partner ging begin 2016 echter over de kop. Van MT Tidal, destijds gelanceerd als een joint venture ter waarde van ter waarde van $ 200 mln, is sindsdien geen spoor te bekennen.

Tribute Resources beschikt hopelijk wel over de tijd en de middelen om de technisch veelbelovende turbines van Tocardo tot een commercieel succes te maken. Tribute Resources verdient zijn geld nu primair met de opslag van aardgas en de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten.

Bron: Tribute Resources / Imagecredit: Tocardo

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...