De biogas beerput, Nederlands eigen GasLand
Op en rond zo’n 150 boerderijen in Nederland zijn de afgelopen jaren biogasinstallaties geinstalleerd. Aanvankelijk met als doel om duurzame energie op te wekken uit het overschot aan mest. Een nobel streven maar is het wel zo duurzaam? KRO Reporter besteed een hele uitzending aan de criminele activiteiten rond biogas.
Mest vergisten tot hernieuwbaar ‘aardgas’
Het kleine Nederland is gek genoeg een van de grootste exporteurs van landbouwproducten. Met de tamelijk intensieve veeteelt levert dat veel mest op, meer dan de bodem aan kan. Het vergisten van dit overschot tot methaan voor voornamelijk het opwekken van elektrische energie leek (en lijkt nog steeds) een goed idee.
Helaas is het mooie idee, dat miljoenen aan subsidies heeft gekost, nu verworden tot een speerpunt van de politie. Afvalverwerkers die het niet zo nauw nemen met de regels zagen in de vergistingsinstallaties een uitgelezen kans om makkelijk van troep af te komen. Met alle risico’s van dien.
Waken voor valse of foutieve beschuldigingen
Met de agrarische kerntaken is het in Nederland al jaren niet meer goed boeren. Veel boeren proberen daarom met windturbines, zonnepanelen of dus biogas, een passief inkomen uit energieopwekking te verkrijgen. Waarschijnlijk met de beste bedoelingen. Dat daar nu misbruik van wordt gemaakt is dood en dood zonde maar dat hoeft niet het einde van biogas te betekenen.
Afgelopen jaar was ik op bezoek bij een mestvergister en ik raakte echt geïnspireerd door alles wat ze daar deden om het mest probleem om te buigen naar een kringloop. Het gas werd opgewerkt tot een autobrandstof, veel van de afvalstoffen en ook de afvalwarmte werden ingezet om eendekroos te kweken en dit kroos werd vervolgens weer verwerkt tot veevoer. De overgebleven mest wordt alsnog ingezet in de akkerbouw. Een circulaire economie in het klein die absoluut niet vervuild mag worden door de troep van boefjes die op snelle winst uit zijn.
ImageCredit: jannbr @ sxc.hu
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.