Hydroring: Visvriendelijke waterkracht zonder stuwmeer
Wereldwijd wordt 15 tot 20% van alle elektrische energie opgewekt met waterkracht. Daarmee zijn stuwmeren op dit moment met afstand de belangrijkste bron van hernieuwbare energie. In rivieren is desondanks nog veel potentieel voor de het genereren van energie. Het Nederlandse Hydroring levert kant en klare onderhoudsarme turbines waarmee deze bron uitstekend benut kan worden.
Weerstand tegen gigantische stuwmeren
Geschikte locaties voor nieuwe hydropower-projecten worden schaars en op plaatsen waar nog mogelijkheden liggen komen milieubewegingen en bewoners (die zullen moeten verhuizen) in opstand. De bijna 20 gigawatt sterke Drieklovendam in China zal daarom voorlopig een van de laatste grote waterkracht projecten zijn.
Run of the river waterkracht: Kleinschalige opwek bij laag debiet
Stuwmeren zetten hele dalen onderwater, niet gek dat niet alle betrokkenen daar blij mee zijn. Ook in het stromende water van rivieren zit echter veel energie. Turbines die deze energie kunnen aftappen veranderen weinig aan de loop van het water. Afgezien van misschien wat vermalen vissen zijn de bezwaren tegen dergelijke opwekking dan ook gering.
100 kW uit magnetisch gelagerde “open” waterkrachtturbine
De Hydroring is inderdaad echt een ring met wieken, dus zonder centrale as. De turbine is magnetisch opgehangen in een ringvormige behuizing. Daarmee is ook het probleem van de vermalen vissen onder vangen, deze zwemmen door de opening waar normaliter de as zou zitten. Dankzij de wrijvingsloze lagering is tevens weinig onderhoud nodig.
Ideaal voor afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden
Tussen de gigawatts van de stuwmeren en de kilowatts van run-of-the-river projecten zit nog wel een erg groot verschil, ook financieel. Eer er massaproductie op gang komt is het op deze schaal in Nederland lastig geld verdienen. Op plaatsen waar beschikbaarheid van elektriciteit geen vanzelfsprekendheid is lijkt het nu al een fantastisch en betaalbaar alternatief voor een dieselgenerator.
Bron: Technisch Weekblad
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Vooral interessant voor kleinschaliger projecten lijkt me zo. Niet de centrale stroomopwekking die we in de westerse wereld gewend zijn, maar juist voor de armere landen waar stroom meer en meer een eerste levensbehoefte aan het worden is, maar geen geschikte hoogspanningsleidingen etc liggen.
in landen als Sri Lanka of India waar droogte niet het probleem is lijkt dit concept me erg geschikt!