Natuurlijke ventilatie automatiseren met bimetaal

In moderne gebouwen pompen mechanische systemen precies genoeg lucht rond om het zuurstofgehalte binnen op peil te houden. Architecte Doris Kim Sung heeft een toepassing van bimetaal die natuurlijke ventilatie weer mogelijk maakt. In theorie zonder dat dat ten koste gaat van de warmte-huishouding. Leuk TED-filmpje.

Mechanische ventilatie of gewoon de ramen open

Natuurlijke ventilatie is in nieuwe kantoren en steeds meer woonhuizen niet afdoende om een goed leefklimaat te behouden. Ramen kunnen vaak niet eens meer open en alle contact met de buitenlucht is zorgvuldig geoptimaliseerd voor zo min mogelijk warmte-overdracht.

Uit energetisch oogpunt is dat natuurlijk verstandig; hoe kleiner het volume lucht dat gekoeld of verwarmd moet worden de beter. Uit oogpunt van comfort pakt het minder goed uit, alleen al de beperkte controle over het leefklimaat wordt vaak als onprettig ervaren. Valt de stroom uit of gaat het systeem stuk dan wordt de situatie helemaal onwerkbaar, dan moeten verscheidene ruimtes gewoon geëvacueerd worden.

Ventilatie met buigend bi-metaal

Qua controle ga je er met het idee van Doris Kim Sung alleen maar op achteruit. Toch lijkt direct contact met de buitenlucht altijd te verkiezen boven een zoemende ventilator die tweedehands lucht rondpompt. Met strookjes bimetaal die krom trekken als het te warm wordt passen de ventilatie-openingen zich direct aan aan de omstandigheden.

Net als de eerder besproken algen moet dit concept het vermoedelijk vooral hebben van architectonische gaafheid. De onmogelijkheid het systeem bij te sturen maakt de toepasbaarheid wat gering. De automatisch verduisterende ramen die tegen het eind van de TED-talk worden besproken zijn daarentegen wel weer zeer praktisch.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...