Accu van Eneco backup voor 5.300 Duitse huishoudens

Eneco

Energieconcern Eneco duikt samen met het Japanse Mitsubishi middenin de Duitse Energiewende. Dicht bij de grens met Denemarken bouwen de energiebedrijven een accu met een capaciteit van ‘meer dan 50 megawattuur’. 

Duurzame backup voor wind en zon

Denemarken en Duitsland zijn binnen Europa de absolute koplopers op het vlak van wind- en zonne-energie. Vanwege de weersafhankelijkheid van deze bronnen, ontstaat hier nu al een markt voor opslag.

Samen met Mitsubishi zet Eneco een grote stap in deze opkomende markt. In de Duitse gemeente Jardelund, die direct grenst aan Denemarken, bouwt Eneco een accu met een vermogen van 48 megawatt en een opslagcapaciteit die groot genoeg is om 5.300 huishoudens een volle dag van elektriciteit te voorzien.

“Duitsland is als groen gidsland bij uitstek geschikt om ervaring op te doen”, zegt Kees-Jan Rameau, strategiechef bij Eneco. “Deze stap geeft ons ook waardevolle inzichten voor de Nederlandse markt.”

Twee kansen voor en door de groei van groene stroom

“Het aandeel van duurzame energie groeit gelukkig hard, maar vormt wel een uitdaging voor het energienet”, zegt Rameau. Hij ziet twee oplossingen om de uitdagingen die door grootschalige opwek van zonne- en windenergie ontstaan. De eerste is het slim bij elkaar brengen van vraag en aanbod, zoals Eneco-startups Jedlix en Peeeks al doen. Jedlix maakt het voor bestuurders van elektrische auto’s mogelijk om te laden wanneer het aanbod van windstroom groot is en Peeeks koppelt de flexibiliteit van energieverbruikers in de industrie aan de productie van hernieuwbare stroom.

De tweede oplossing is het realiseren van echte energieopslag, zowel op kleine als op grote schaal. “We zijn vorig jaar gestart met een netwerk van thuisbatterijen voor consumenten”, zegt Rameau, doelend op Crowdnet, een netwerk van 400 Tesla Powerwall’s. Nu zetten we samen met Mitsubishi Corporation ook een flinke stap op het gebied van grootschalige opslag.”

Mitsubishi en Eneco trokken vorig jaar al samen op in de tender voor het Windpark Borssele, die zij samen met Van Oord en Shell voor een baandbrekend lage prijs in de wacht sleepten. De Duitse accu komt waarschijnlijk nog eind 2017 in bedrijf.

Bron: Eneco / Imagecredit: Eneco


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 31 mei 2017

    […] ‘spinnende reserve’ automatisch op variaties in stroomafname. Accu’s zijn echter ideaal om deze functie over te nemen. En met een aantal uren aan accucapaciteit hebben flexibele […]