DNV SUNdy: Drijvende offshore zonnecentrale

Het Noorse adviesbureau DNV lanceerde tijdens de Singapore Energy Week 2012 een plan voor drijvende eilanden om zonne-energie op te wekken. Toen ik las ‘Het is nu aan de zonnepaneelleveranciers, offshorebedrijven en energieproducenten om gezamenlijk met de bouw te starten’ dacht ik meteen aan een goedkoop mediastuntje. Bij nader inzien zitten er echter toch goede kanten aan plan. 

Drijvend platform voor zonne-energie

Neem iets wat er al is, maak er een lekker groot gedachtenexperiment bij en bel de kranten. Die smullen van duurzame plannen en gunnen je zo een mooi stukje gratis reclame. Op Wattisduurzaam berichten we liever over echt innovatieve ideeën en concretere plannen. Toch triggerde dit idee me ergens.

Met modulaire installaties en flexibele thin-film zonnecellen lijkt het inderdaad mogelijk kostenefficiënt grote zonnecentrales te maken. In dichtbevolkte kustgebieden is op land nog weinig plek voor PV, uitwijken naar het water kan dan zeker de moeite zijn. Het zeewater blijft bovendien altijd relatief fris en kan zodoende de panelen op een optimale bedrijfstemperatuur houden.

Vogelpoep en hoge golven

Wel lijkt het lastig te voorkomen dat de onbewoonde drijvende eilanden een verzamelplaats (lees als: WC) voor vogels wordt. DNV had hier zelf ook al over nagedacht en lost het op met automatische waterkanonnen die zowel voor verjagen als spoelen kunnen worden ingezet. Het onderstaande videootje laat helaas niet zien hoe het eiland zich houdt onder heftig weer. Stormschade lijkt me met deze opzet nog een aardige dealbreaker. Verder toch een leuk concept.

Bron: Trouw


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 jun 2016

    […] laten volgen. Dat kan over de horizontale as (zie video), rond de verticale as, bijvoorbeeld met drijvende zonnepanelen, of over beiden assen zoals met de SmartFlower. In Nederland is het kosteneffectiever om […]