Wind, warmte en werk zijn dé breekpunten deze formatie

Fred van Assendelft, via Wikimedia Creative Commons

De vier partijen die echt ambitie hebben getoond rond duurzaamheid, zijn dé winnaars van de verkiezingen. De energietransitie is daarmee het absolute hoofdthema van deze coalitiebesprekingen. 

Klimaatrevolutie is een kamerbrede
verkiezingsbelofte

Voor een groot deel van de kiezers verloopt het Nederlandse afscheid van olie, aardgas en steenkool te traag. De klimaatkoplopers ChristenUnie, D66, GroenLinks en de PvdD zijn ten opzichte van 2012 samen bijna in zetelaantal verdubbeld en vertegenwoordigen nu ±30 procent van Nederland.

Dan zijn er ook nog de absolute winnaar VVD en al die andere partijen die van energiebeleid geen speerpunt maken maar die het klimaatakkoord van Parijs wel ‘gewoon nakomen’. Al met al heeft zeker 80 procent van de nieuwe Kamerleden van de kiezer en zijn partij de duidelijke opdracht meegekregen om de Nederlandse CO2-uitstoot vóór 2050 tot nihil terug te brengen. Die breedgedragen verkiezingsbelofte kan kortom in geen enkel regeerakkoord sneuvelen. Top.

Duurzaam versnellen, zonder te struikelen

Hoe belangrijk dat afscheid van fossiele energie ook is, het is ook een enorme opgave. Net als Groenlinks en de Partij voor de Dieren wil ik alle dieselmoteren, gasketels en kolencentrales het liefst vandaag nog afdanken maar net als de VVD en CDA zie ik ook de bezwaren van een overhaaste transitie. Elk land dat in de energietransitie het voortouw neemt, schept voor zich zelf enorme kansen. Elk land dat te snel te veel wil, loopt ook wezenlijke risico’s de eindstreep niet te halen.

Laten we er vanuit gaan dat de VVD opnieuw de regering aanvoert en er met zijn coalitie voor kiest om de volle 33 jaar uit te trekken om onze economie in lijn te brengen met het klimaatakkoord. Dan zijn dit drie hoofdpunten die minimaal in het regeerakkoord terug moeten komen.

1.Windenergie is te cruciaal om elke tegenwind serieus te nemen

De wind is onze goedkoopste, belangrijkste maar ook meest controversiële duurzame energiebron. Zorgen over geluidshinder, slagschaduw of vogelslachtoffers moet de nieuwe regering overtuigend wegnemen. Zorgen over de verandering van de traditionele Hollandse horizon moet de nieuwe regering beheerst, vriendelijk én resoluut wegwuiven.
Elk windpark dat we wegens notoire klagers niet bouwen, maakt de energietransitie voor ons allemaal véél duurder. Windturbines zijn voor Nederland zeker zo onmisbaar als onze dijken. Beide veranderen het uitzicht. Get over it. 

2.Warmte is te belangrijk om aan onszelf over te laten

Wind is in 2050 onze primaire energiebron. Aardgas is dat nu. De bulk van ons gas houdt huizen, scholen en ziekenhuizen op temperatuur. Isolatie, warmtepompen, zonneboilers, biogas en infraroodpanelen staan klaar om die rol van aardgas over te nemen. Ze slaan alleen geen deuk in een pak boter zonder regie vanuit de overheid. Beleid maken om steenkool en aardolie door duurzame bronnen te vervangen, is eenvoudig. Op elektriciteit, vervoer en industrie heeft de overheid desnoods alle grip. De ware uitdaging ligt achter onze voordeur. Afschrijven van CV-ketels moet dé prioriteit zijn. 

3.Elke baan die we nu redden, zijn we in 2050 drie keer kwijt

Onze kolencentrales zijn het schoonst van Europa, onze veehouders zijn bijzonder vooruitstrevend, onze vliegmaatschappijen zijn het verst met biokerosine en onze staalfabriek stoot de minste CO2 uit. Dat is allemaal waar. Toch zijn zij op hun best eenoog in een wereld vol blinden, 10 à 20 procent minder is nog steeds 100 procent te veel. Wie werkt in een CO2-intensieve sector die niet kan of wil veranderen, moet op zoek naar een reëel plan B. De regering moet deze werknemers uitzicht bieden. Niet koste wat kost de bedrijven beschermen waarin zij nú toevallig een baan hebben.

Als de nieuwe regering deze punten als harde voorwaarden meeneemt in de onderhandelingen voor een breedgedragen Energieakkoord 2.0 dan is het zeker mogelijk de energietransitie binnen 33 jaar te voltooien. Dan hebben we in 2050 aan al onze klimaatverplichtingen voldaan én heeft de klimaatcrisis Nederland sterker gemaakt. Ik wens Mark Rutte alle succes met formeren en hoop van harte dat hij binnen de VVD of zijn coalitiepartners een waardige opvolger voor Henk Kamp vindt.

Imagecredit: Fred van Assendelft, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 17 apr 2017

    […] Disclaimer inzake eigenbelang; Het is jaren geleden dat ik een joint gerookt heb. Wel zie ik overal klimaatkonijnen.  […]