Nederlands meest baanbrekende zonnepark komt in Drenthe

Jakob Owens, via Unsplash Public Domain

Op een kunstmatig meer bij het Drentse Tynaarlo realiseert projectontwikkelaar Groenleven een van Nederlands grootste zonnepanelenprojecten. Met 23 megawatt is het direct ook een van de grootste drijvende zonneparken ter wereld. 

14 tot 30 procent meer zonnestroom

Bovenop de zandput van zandwinbedrijf Roelofs in Tynaarlo installeert Groenleven 23 megawatt aan drijvende zonnepanelen. Uitgaande van gangbare panelen betreft het grofweg 80.000 stuks.

Met het drijvende zonnepark zet Roelofs een serieuze stap richting CO2-neutrale productie. De zonnepanelen leveren de elektriciteit voor zandzuiger en verdere verwerking op het terrein. Volgens RTV Drenthe heeft het project genoeg capaciteit om naast het eigen stroomverbruik van Roelofs in Tynaarlo ook het jaarverbruik van 7.000 Drentse huishoudens te dekken.

Kletsnatte boost voor zonnepanelen

Installatie van zonnepanelen op drijvende pontons is niet direct goedkoper dan in een weiland of op een dak. Dankzij de reflectie van zonlicht op de zandwindplas en het koelende effect van het water onder de panelen verwacht Groenleven echter een 14 procent hogere stroomopbrengst ten opzichte van een even groot zonnepark op het droge. Over de volle levensduur van de zonnepanelen tikt dat lekker aan.

Volgens de Nederlandse startup Sunfloat is met drijvende én met de zon meedraaiende zonnepanelen zelfs een meeropbrengst tot 30 procent per paneel mogelijk. De ‘draaicirkel’ van de vlotten maakt dan wel dat er op het beschikbare wateroppervlak minder zonnepanelen passen. Of er op de zandwinplas ruimte is om de panelen te laten draaien, is onduidelijk. De zonnepontons zijn in ieder geval verplaatsbaar zodat ze bij de zandwinning niet in de weg liggen.

Grootschalige drijvende zonneparken

SunFloat heeft inmiddels enkele pilots opgeleverd maar het vermoedelijk grootste Nederlandse drijvende zonproject, met 840 panelen, ligt vooralsnog op de rioolwaterzuivering van Texel. Met 23 megawatt aan zonnepanelen is het project van Groenleven liefst 100 keer groter dan dat op Waddeneiland.

https://youtu.be/LsETLQdB2us

Als het Roelofs en Groenleven lukt het zonnepark in 2018 in bedrijf te krijgen, is het mogelijk zelfs het grootste drijvende zonnepanelenprojecten ter wereld. De belangrijkste concurrenten voor die titel liggen nu in Japan en Groot-Brittannië en gaan voor zover ik weet de 20 megawatt niet voorbij. In Brazilië en India bestaan overigens al plannen tot 600 megawatt voor zon-PV op bestaande stuwmeren.

Afgezien van de records zet Roelofs hier hoe dan ook een belangrijke stap. Het bedrijf heeft in Nederland bovendien nog acht vergelijkbare productielocaties, die allemaal ook voor 2030 CO2-neutraal moeten zijn. Zon op water biedt in Nederland sowieso veel kansen. Waar zonnepanelen in weilanden of op akkers concurreren met de voedselproductie, helpen zonnepanelen op spaarbekkens, plassen en vijvers juist het verdampen van water tegen te gaan. Na platte bedrijfsdaken zijn pontons misschien wel de meest economische plek om zonnepanelen te plaatsen.

Bron: Groenleven, RTV Drenthe / Imagecredit: Jakob Owens, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Lomito schreef:

    Het enige dat hier echt baanbrekend is is de hoeveelheid SDE+ subsidie gedeeld door de gerealiseerde CO2-reductie….

  2. Lomito schreef:

    Drenthe… waar de wind minimaal is en de subsidie maximaal.

  1. 02 mei 2017

    […] offshore die aan de volumewensen van PGGM voldoen. Ook Nederlandse zonneparken groeien richting de honderden miljoenen per […]