V3 Solar: Wisselstroom uit roterende zonnecellen
Ietwat tegenintuïtief wellicht, maar fotovoltaïsche
zonnepanelen doen het relatief slecht bij warm weer. Om dit probleem te tackelen bedacht V3 een kegelvormig zonnepaneel dat zichzelf koelt door rond te draaien. Tegelijkertijd concentreren lenzen het zonlicht waardoor er met een gering oppervlak toch veel zonne-energie te benutten valt.
Effect van warmte op zonnepanelen.
Net als de meeste elektrische apparaten hebben zonnecellen een interne weerstand die toeneemt bij het verhogen van de temperatuur. PV levert hierom dikwijls zelfs de beste prestaties op heldere winterdagen (al duren die helaas veel korter en komen ze minder voor dan zonnige zomerdagen).
Concentrated Photo Voltaics: Meer licht maar ook meer hitte
Fotovoltaïsche panelen kunnen heel veel licht omzetten. Daar ze relatief duur zijn (en lenzen vrij goedkoop) lijkt het een goed idee om zonlicht te concentreren op kleinere PV-panelen. Helaas is dat vanwege bovengenoemd temperatuurseffect in de praktijk inefficiënt. Het kan alleen met actieve koeling en dat maakt de CPV systemen meteen weer complex.
De slimme oplossing van V3 zorgt er met de rotatie voor dat elke zonnecel steeds maar kort in het volle, 20x versterkte, zonlicht staat. Hierdoor loopt de temperatuur nauwelijks op. Daarbovenop genereert de rotatie een koel briesje. Zodoende levert een kegel dezelfde energie als vijf reguliere zonnepanelen.
Wisselstroom uit zonnepanelen
Het ronddraaien van de zonnekegel gaat wrijvingsloos, via magnetische velden vergelijkbaar aan bijvoorbeeld een magneettrein. Hierin zit nog een slimmigheidje: De magneten zenden ook het vermogen door, en wel zo dat er direct alternerende stromen gaan lopen. Alle regeltechniek zit dus in het paneel zelf.
Update 20 maart 2013:
Inmiddels heeft V3Solar een variant (Coolspin) gedemonstreerd. Kijk hier voor meer info.
Bron: technischweekblad.nl
Foto: agreenliving.org
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Vooral dat laatste klinkt wel erg interessant. Nooit echt zo over nagedacht dat dat een probleem zou zijn bij “normale” PV’s
Echt een probleem is het niet, normaal gesproken wordt een DC/AC converter geplaatst onder het dak waarmee de output van meerdere panelen wordt omgezet naar bruikbare wisselspanning.
De oplossing van V3 Solar gebruikt dezelfde techniek maar dan binnen het systeem. Zo kun je de kegeltjes bij wijze van spreken zo in een wandcontact prikken. Weet niet of het echt zo simpel is maar in theorie zou het kunnen. Maakt de opzet modulair en dus goed schaalbaar.
Door de spanning individueel per paneel/kegel om te zetten hebben de verschillende zonnepanelen ook geen last meer van eventuele schaduw op een ander paneel.
Hallo.
Waar zijn ze te bezichtigen en wat is ongeveer de grote van zo’n kegel en natuurlijk de ham vraag wat is ongeveer de prijs.
Met vriendelijke groet.
de leeuw bedrijfsveiligheid.
Het lijkt erop dat de zonne-kegels nog in de prototype-fase zitten. Op de site van de producent kunt u zich inschrijven voor een nieuwsbrief met updates over de kosten en de start van de productie. Hier vond ik ook dat de basis van de kegel een doorsnede van ongeveer een meter heeft (http://v3solar.com/technology/overview/).
Worden de kegels al aan particulieren verkocht in Nederland? Of zijn ze nog steeds in de ontwikkelingsfase?