Bang Goes the Theory: Human Power experiment

Energieleveranciers en netbeheerders houden continu de netspanning en frequentie constant. Voor elke TV, stofzuiger of waterkoker die je inschakelt, moet ergens aan het andere eind van de lijn een generator direct harder werken.

In dit experiment laat Bang Goes the Theory zien hoe complex en hectisch het bewaken van het elektriciteitsnet is.

Vraag en aanbod op elk moment in balans

Elektrische apparatuur werkt slechts binnen een kleine bandbreedte, in Europa rond de 230 Volt en op 50 Hz. Als het voltage even wegzakt hebben gevoelige apparaten daar direct last van. Piekt de spanning juist dan is de kans op schade nog groter. In een vraaggestuurde elektriciteitsmarkt was het balanceren van vraag en aanbod al zeer hectisch. Nu zon en wind een groeiend deel van de productie op zich nemen wordt de regulerende taak echter nog veel belangrijker.

80 fietsen nodig om de elektriciteit voor één gezin te leveren

Bang Goes the Theory, een wetenchapsserie van de BBC, nodigt een gezin uit om een dagje te logeren in een door het programma beschikbaar gesteld huis. Wat de gasten niet weten is dat in een hal verderop 80 mensen zweten voor de energie die het gezin gebruikt. Met 80 menselijke elektriciteitscentrales die soms onverwacht pauze krijgen maar kort daarna weer de longen uit hun lijf moeten fietsen wordt op een leuke manier inzichtelijk wat nodig is om de kwaliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...