Avantium versnelt CO2-recycling met Amerikaanse overname
Het Nederlandse biotechbedrijf Avantium neemt de Amerikaanse startup Liquid Light over. Liquid Light gebruikt (duurzame) elektriciteit om het broeikasgas CO2 om te zetten in waardevolle grondstoffen voor de chemische industrie.
Avantium maakt plastics uit biomassa. Het Nederlandse bedrijf werkt samen met bedrijven als Coca-Cola, Danone en chemieconcern Basf aan de doorbraak van hernieuwbare verpakkingen.
Met de overname van Liquid Light slaat Avantium een tweede route in en verbreedt het zijn grondstofopties voor duurzame plastics. “Met Liquid Light gaan we voorbij de omzetting van biomassa”, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium. “Met deze technologie zetten we het afvalproduct CO2 direct om in waardevolle producten als plastics en andere chemicaliën.”
CO2 en windstroom als grondstof voor frisdrankflessen
Liquid Light heeft veel kennis opgebouwd én vastgelegd rond de elektrochemische conversie van CO2. Direct hergebruik van rookgassen van energiecentrales, staal-, en cementfabrieken is met die techniek een veelbelovend alternatief voor de productie van chemicaliën en brandstoffen uit aardolie en biomassa.
“Elektro-katalyse is in opmars in de chemische industrie”, zegt Gert-Jan Gruter, CTO van Avantium. In dit concept is elektriciteit, liefst uit wind- of zonneparken, de drijvende kracht die simpele moleculen opwerkt tot belangrijke basischemicaliën. “Dat heeft een significante impact op de CO2-footprint van de industrie”, zegt Gruter. “Met de tientallen patenten van Liquid Light is Avantium nu een wereldspeler in elektrochemie.”
Liquid Light is een spinoff van de Amerikaanse Princeton University. Sinds 2008 heeft de startup een goeie $ 35 mln groeigeld aangetrokken, onder andere van BP. Wat Avantium voor de overname betaald heeft, is niet bekend gemaakt.
Bron: Avantium / Imagecredit: Foto-Rabe, via Pixabay Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.