Kurkdroog Dubai slaat zonnestroom op in dubbel stuwmeer

Tim.Reckmann, via Wikimedia Creative Commons

Nutsbedrijf Dubai Electricity & Water Authority (Dewa) legt in Dubai een pompwaterkrachtcentrale aan om duurzame elektriciteit te bufferen. Het project bij de Al Hattawi Dam krijgt een vermogen van 250 megawatt.

Na een skihal ook een kunstmatig bergmeer

Tien jaar na de opening van de ‘grootste skihal ter wereld’ neemt Dubai opnieuw voorbeeld aan de Alpen. Het emiraat zet waterkracht in om zijn gigantische energieverbruik te verduurzamen.

Van nature bestaat Dubai vooral uit kurkdroge, niet al te hoge woestijnduinen. Alles in Dubai dat echt hoog, echt groen of echt nat is, is door mensen gemaakt. Toch is het waterkrachtproject minder megalomaan dan skiën bij 45 graden Celsius. Buiten zijn primaire grondgebied, in de enclave Hatta, beschikt Dubai wél over bergen en bezit het zelfs een stuwmeer.

Waterkrachtproject voor energie, drinkwater en irrigatie

“Dit bestaande reservoir ligt 400 meter boven zeeniveau en bevat 6.500 miljoen liter water”, zegt Saeed Mohammed Al Tayer, CEO van Dewa. Nog eens 300 meter hoger realiseert het staatsnutsbedrijf een kunstmatig meer. Tayer: “Met zonne-energie, de goedkoopste energiebron in Dubai, pompen we het water omhoog. De efficiëntie van het opslagsysteem is 90 procent.”

De pompcentrale kan binnen anderhalve minuut zijn volle vermogen, 250 megawatt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met de installatie beschikt Dubai ook ’s nachts over zonne-energie. Naast het stroomnet, ondersteunt het kunstmatige meer ook de watervoorziening in het gebied. Als onderdeel van het Al Hattawi Dam-project realiseert Dewa faciliteiten voor drinkwaterbereiding en voor irrigatie van landbouw- en recreatiegebied in Hatta.

Eind november 2016 heeft Dewa met ontwikkelaar Masdar een contract getekend voor de bouw van een zonnepanelenproject van 800 megawatt. Deze installatie levert duurzame stroom tegen $ 0,029 per kilowattuur. Buur-emiraat Abu Dhabi ontving op een recente tender zelfs biedingen voor $ 0,023 per kilowattuur.

Bron: Dewa / Imagecredit: Tim.Reckmann, via Wikimedia Creative Commons (cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...