’s Werelds hoogste windmolen staat in een piepklein stuwmeer
Update: In het Duitse Gaildorf, nabij Stuttgart, staat de hoogste windturbine ter wereld. De molen levert maximaal 3.4 megawatt en is met een tiphoogte van 264,5 meter ruim 60 meter groter dan het hoogste exemplaar in Nederland.
De voorlopig hoogste windturbine ter wereld is onderdeel van een bescheiden windpark met nog eens 3 turbines, bovenop een heuvel van gemiddeld 200 meter hoog. MBS Naturstromspeicher en het Duitse bouwconcern Max Bögl nemen het windpark begin 2018 in gebruik.
In de loop van komend jaar komt ook de tweede primeur van dit project in bedrijf. De vier windturbines staan elk op een holle betonnen sokkel van 40 meter hoog in een eigen stuwmeertje. Volgepompt met water slaan de vier holle sokkels en waterbasins samen 70 megawattuur op. Evenveel als het windpark in 5 uur maximaal genereert. Daarover hieronder meer.
De hoogste windturbine van Nederland staat in de Eemshaven en dient als testplatform voor de zelfklimmende kraan van windturbinefabrikant Lagerwey. Met een ashoogte van 132 en wieken van 68 meter reikt deze turbine tot precies 200 meter.
Een bericht van 14 november 2016 over het Naturstromspeicher-project hieronder.
Duits bergwindpark slaat zijn energie op in 4 mini-stuwmeren
Een opvallend Duits proefproject pakt het opslagprobleem van windenergie wel heel lokaal aan. Bij het Duitse plaatsje Gaildorf krijgen vier windturbines een eigen spaarbekken met omkeerbare waterkrachtturbines.
De 12.500 inwoners van Gaildorf, 55 kilometer ten noord-westen van Stuttgart, maken vanaf 2018 dag en nacht gebruik van betrouwbare windstroom. Dankzij een pompopslagsysteem blijft het windpark praktisch altijd beschikbaar. Ook als het niet waait.
Het Duitse bedrijf MBS Naturstromspeicher installeert bovenop een 200 meter hoge heuvel vier windmolens met een vermogen van 3,4 megawatt per stuk. Aan de basis van de turbines creëert het bedrijf vier ronde spaarbekkens met een doorsnee van 63 meter en 4 meter diep. In de uren dat er in Duitsland weinig vraag is naar elektriciteit gebruikt een watercentrale de overtollige windstroom om de vier stuwmeertjes bovenop de heuvel vol te pompen.
Waardevolle flexibiliteit voor Duitse energietransitie
In de vier waterreservoirs past in totaal 160.000 kubieke meter water. Genoeg voor 70 megawattuur energieopslag ofwel het maximale dat het windpark in 5 uur kan opwekken. Waait het niet en is er wel vraag naar elektriciteit dan stort het water via dezelfde route 200 meter naar beneden. Een waterturbine zet de opgeslagen windenergie dan om in maximaal 16 megawatt waterkracht. Ook als de windturbines al maximaal produceren, kan de waterkrachtcentrale bijspringen. Dan levert het project maximaal 30 megawatt aan Gaildorf en omstreken.
Even zo makkelijk gebruiken de pompen overtollige zonnestroom om water naar de voet van de windturbines te stuwen. De installatie kan binnen een halve minuut van stilstand naar 16 megawatt schakelen. Uiterst waardevol in de Duitse stroommarkt die voor een groot en groeiend percentage afhankelijk is van niet stuurbare wind- en zonnestroom.
Vier van de hoogste windturbines boven op een berg
De vier windmolens staan, binnen de waterreservoirs, nog weer op een eigen spaarbekken. Een betonnen mastsectie van 40 meter hoog en 17 meter doorsnee vol met water voegt nog eens extra potentiële energie toe.
Belangrijker nog is dat de windmolens dankzij het holle voetstuk 40 meter extra boven het aardoppervlak uit torenen. Dat alleen al verhoogt de elektriciteitsopbrengst van het windpark met 25 procent per jaar. Dat het windpark dankzij de lokale opslag zijn overtollige stroom altijd kwijt kan, voegt daar nog weer enkele procenten aan toe. Over het energetische rendement van de pompopslag heb ik in dit specifieke geval helaas geen claims gevonden. Voor vergelijkbare systemen ligt dat doorgaans tussen de 80 en 85 procent.
Volgend jaar leveren de windturbines al de eerste elektriciteit. In 2018 komt ook het pumpspeicher-project in bedrijf. Daarnaast heeft MBS Naturstromspeicher plannen om ook de warmtevoorziening van Gaildorf duurzaam in te vullen. Het waterbekken aan de voet van de heuvel met het windpark dient in die plannen als warmtebuffer voor drijvende zonneboilers.
Bron: MBS Naturstromspeicher, Ingenieur.de / Imagecredit: Max Bögl
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
[…] “We gebruiken het robuuste gesteente en gewicht van het Gotthardmassief om lucht op hoge druk te houden”, zegt Giw Zanganeh, hoofd energieopslag bij Airlight. “In oude tunnels slaan we zo grote hoeveelheden energie efficiënt en voordelig op.” Zanganeh claimt 72 procent van de elektriciteit die het systeem ingaat, terug te leveren als de vraag naar stroom het hoogst is. Daarmee kom zijn concept in de buurt van het rendement van pumped hydro-energieopslag. […]
[…] wereld (250 m). de windmolens waren ook gekoppeld aan een waterkrachtcentrale. Meer uitleg op deze link. Ik las vandaag ook dat Denemarken zijn overschot aan windstroom aan Noorwegen levert. Noorwegen […]