Verplicht leesvoer voor iedereen die wel eens energie gebruikt

Kenueone, via Pixabay Public Domain

Iedereen die zich op een of andere manier met energie bezig houdt (iedereen dus), wijs ik graag op een ijzersterke longread over de energietransitie door Michael Liebreich.

Liebreich is oprichter van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) en als geen ander op de hoogte van de ontwikkelingen, doorbraken en uitdagingen in de mondiale energiewereld. In een groot maar uitstekend leesbaar stuk van krap 3.500 woorden smeedt hij zijn kennis, realisme en enthousiasme samen tot een pragmatische visie die alle kansen en ongemakkelijke waarheden van de energietransitie raakt.

Nooit eerder was ik het zo ontzettend eens met zo’n lang stuk, dat zoveel complexe onderwerpen tegelijkertijd aansnijdt.

Lezen dus!

Videocollege: State of the Industry

Voor liever kijkt en luistert; Liebreich staat bekend om zijn jaarlijkse State of the Industry. Hierin zet hij recente ontwikkelingen in de hernieuwbare energie uiteen. Deze van 2016 is een mooie introductie, (net iets scherper dan die van 2017). Besef je tijdens het kijken wel dat genoemde prijsrecords knap gedateerd zijn.

Slides pak je er het beste los naast.

 

Bron: Bloomberg New Energy Finance / Imagecredit: Kenueone, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Lomito schreef:

    Met alleen duurzame bronnen gaan we het in Nederland niet redden, ons land is eenvoudig te klein om die duurzame bronnen te plaatsen waarmee ons finale energieverbruik afgedekt kan worden. Nu al is er enorm veel weerstand tegen de plaatsing van overlastgevende windmolens in de buurt van woningen en dat bij een aandeel van duurzame bronnen van slechts 4% op ons totale energieverbruik.

    Als je toch aan het lezen bent, lees dan ook eens over de beperkingen van duurzame energie zoals die door de Nederlandse Ingenieursvereniging KIVI doorgerekend zijn in hun zeer leesbare publicatie “De Rekening Voorbij”. Kan eenvoudig gedownload worden (even Googlen op “De rekening voorbij” en dan de link naar de PDF kiezen).

    • Thijs schreef:

      Leuke en toegankelijke weergave inderdaad: https://www.kivi.nl/media/Techniekpromotie/Thema_sKIVINIRIA/Energie/derekeningvoorbij_D2_(3).pdf

      Niemand beweert dat we alles in Nederland moeten opwekken. Afgezien van aardgas importeert Nederland nagenoeg alle (primaire) energie. Handel is en blijft top.

      • Lomito schreef:

        Dat is anders wel de doelstelling van onze overheid: in 2050 volledig duurzaam… De nuchtere berekening laat zien dat dit niet met biomassa, zon en wind mogelijk is.

        In Duitsland is men al 5 jaar verder met de Energiewende en daar loopt men in toenemende mate tegen limieten van het stroomnetwerk en maatschappelijke draagkracht (energiearmoede, weerstand tegen aantasting natuur en woongebieden) terwijl de duurzame stroomopwekking slechts 25% van het finale STROOMverbruik is. Deze problemen worden allen maar groter naarmate doorgaat met het bijplaatsen van duurzame bronnen.

        Verder hebben ze daar echt last van de bruinkoolcentrales die noodzakelijk zijn nu de kerncentrales uitgefaseerd worden. Ga maar eens kijken net over de grens bij Roermond, het dorpen worden verzwolgen door de graafmachines.